2016. június 20., hétfő

Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss (Dark Elements #1)

 A Bitter Sweet Love-ról is írtam. Keresd a bejegyzés végén.

Roth heaved a long sigh. “Look. I’m so—I’m sor...” He took a deep breath, trying again. “I’m sorr...”
I turned my head toward him, waiting. “You’re what? Sorry?”
He looked chagrined, lips pursed. “I’m...sorr-ree.”
“Oh, give me a break. You can’t say I’m sorry?”
“No.” He looked me straight on, serious. “It’s not in a demon’s vocab.”
“That’s rich.” I rolled my eyes. “Don’t even bother
trying to say it if you don’t mean it.”
Roth appeared to consider that. “Deal.”




A könyvet 2014-ben adta ki a Harlequin Teen. A papír és az e-könyv is 400 oldalas.

A White Hot Kiss a Dark Elements sorozat első kötete.
A Bitter Sweet Love hivatalosan a 0,5. része, amit persze nem kötelező elolvasni (Jas története, meg a világ bemutatása).


 tags: amerikai, angol nyelvű, fantasy, démon, regény, romantikus, ifjúsági

 Figyelem! Az idézetek, a véleményem és a szürke szöveg cselekményleírást tartalmaz(hat)nak!




 Ezt a könyvet még 2015. decemberében olvastam, de nem írtam róla rögtön, majd olyan mesterien elkevertem a jegyzeteimet, hogy csak nemrég találtam rájuk.

A sztori főszereplője Layla, aki félig démon, félig warden (vízköpők, akik démonokra vadásznak) aki látja a lelkeket. Sőt "osztályozni" is tudja őket. (Az is elég hamar kiderül, hogy szerelmes Zayne-be, akivel együtt nőtt fel, és akinek az apja az egyik alfa... és akitől azt várják, hogy egy "rendes" warden lányt vegyen feleségül. (Bár itt a mate - párosodni szót használják erre).
Annak hála, hogy Layla látja a lelkeket (mindenfélét), úgy segít a warden harcosoknak, hogy megjelöli egy érintéssel a kinyírandókat. Persze csak démonokat.
forrás: deviantart.com

Laylát kicsit talán szigorúan fogják a wardenek, arról nem is szólva, hogy többen kinézik félig démon vére miatt. És eddig ez a rendszer működött is, ám felbukkan egy Upper Level Demon (Felsőbb szintű démon) Roth, aki szól a lánynak, hogy ne jelölgessen, mert amiatt fogják megtalálni azok a démonok akik rá vadásznak.
Ráadásul Jasmine, az ikreivel és a húgával Danikával odacuccol egy hónapra (meg néhány harcos is), ami miatt Layla féltékeny, hiszen Abbot azt akarja, hogy Zayne vegye el Danikát.




I made a face. “Can’t we say ‘marry’? Saying ‘mate’ out loud just sounds gross.”
“This isn’t your world, Layla. I wouldn’t expect you to understand.”


Roth (aki elkezdett járni a suliba, hogy Layla közelében legyen... aztán együtt megoldanak egy zombi-helyzetet is) többször is figyelmezteti a lányt, hogy ennél komolyabb gondok is a nyakába szakadhatnak, ha nem hagy fel a jelölgetésekkel.
Nem sokkal később elviszi a lányt egy helyre muffint enni. :) És utána megcsókolja, amivel a lány nem igazán tud hirtelen mit kezdeni.
Roth mesél Laylának arról, hogy a lány anyja "az a Lilith".


“You need to stop tagging.”
Grateful for the breathing room, I let out a ragged breath and clutched the edges of the sink. Now it made sense—this Upper Level demon showing interest in me. “What? Have I tagged too many of your friends?”
One dark brow arched. “I frankly don’t care how many demons you tag or how many the Wardens send back to Hell. As you can see, your glow-in-the-dark touch doesn’t work on me.”
I frowned as I eyed him. Crap. He was right. And I hadn’t even noticed it until now. Nice.
“It doesn’t work on any Upper Level demon. We’re just too cool for that.” Roth folded muscular arms across his chest. “But back to the whole tagging thing. You need to stop.”
I barked out a short laugh. “Yeah, and why in the world would I do that?”
A bored look crept across his striking features. “I could give you one good reason. The Seeker last night was looking for you.”


Egyszer amikor Morris hazafelé fuvarozza a lányt, Laylának feltűnik, hogy a mögöttük guruló taxist megszállták (csak Upper Level d-k tudnak megszállni). A forgalmas utakról sikerül lejutniuk, de a ház felé vezető hosszú úton leszorítja őket a megszállt taxis. Bambi (Roth  tetkó-egy része-kígyója) menti meg Laylát a vörös füsttől, aztán a hatalmas állat eltűnik, mielőtt bárki észrevenné (mármint a lányon kívül).
forrás: weheartit.com

Ezután még szigorúbb szabályokat szabnak Laylának: csak suliba mehet. Ez persze elég durva, de semmi ahhoz képest, mint az, hogy Zayne elfelejti a szombati közös kávézásukat, ami már egyfajta hagyományuk.
Layla nagyon csalódott, és csak ront a helyzeten, hogy Zayne Danika miatt nem jelent meg. Össze is vesznek a sráccal.


A támadás után jönnek az alfák és Petr nem tudja sokáig türtőztetni magát. Egyik este egyedül találja Laylát az udvaron és megpróbálja kinyírni. Bambi próbál segíteni a lánynak, de elájul, aztán Layla elveszi Petr lelkét (ami cinkes, mert a wardenek szemében ez kb szentségtörés lesz, mivel a lány démon feléhez tartozik ez a képesség), de ahelyett, hogy Petr egyszerűen elterülne, vérvörösre színeződik a szeme és megölné Laylát, ám Roth időben odaér.
Kicsinálja Petrt, Laylát pedig elviszi magához, miután Bambit visszateszi a karjára, tetkóként.


Másnap Roth mesél Laylának arról miért kergetik egyre többen és, hogy a gyűrűje köve valójában nem is kő, hanem Lilith vére.
A pokol nem akarja, hogy a Lilinek a földön futkossanak, ezért vigyáznak Laylára, nehogy a vérét vegyék vagy kinyírják... legalábbis ezzel indokolja Roth, hogy mindig ott kering a lány körül.
Roth mesél egy könyvről is, amit ha megszereznének, leállna az üldözés, így Roth és Layla team up, hogy megtalálják a "kulcsot".
A sztorizgatás után Layla hazamegy (oké, a városban talál rá Zayne, aki hazafuvarozza) és bár Abbot elég gyanúsan néz rá, látszólag megússza, hogy kimaradt estére.

Roth és Layla elmegy egy látóhoz, aki csak rejtélyes-rímes segítséget ad, és aki egyébként egy tíz éves kissrác.
Utána Roth és Layla a srác lakása felé veszi az irányt, de amikor leparkolnak, démonok állják az útjukat. Roth és Bambi klasszul ellátja a bajukat, és még Layla is kiüt néhányat.
A rejtvényt Sam (Layla egy osztálytársa) oldja meg és a duo nem sok időt veszteget ezután.
Layla azt mondja Abbotnak, egy barátnőjénél szeretne aludni. Abbot meglepően könnyedén belemegy, Zayne pedig nem örül neki.


Elijah (Petr apja) és az emberei "eltűnnek", de nem mennek haza a saját területükre.


forrás: pinterest.com
Stacey azt hiszi Roth és Layla egy randira megy, így boldogan fedezi őket. A duó egy szökőkútból a föld alá megy, és ahogy várható, a csatornában démonok támadnak rájuk, de végül Layla és Roth megszerzi a könyvet szerencsére, mert utána összeomlik a hely.
A metrónál jutnak ki, ahol kellemetlen meglepetés éri őket: a wardenek. 

Zayne elviszi Laylát, a Lesser Key pedig a wardenekhez kerül.
Miután mindenki hazaér, Abbot tudni akarja "a démon" nevét, de Layla nem hajlandó elárulni, nehogy megidézhessék. Ezért szobafogság a jutalma, ráadásul Zayne és Layla között megint van némi "csalódtam benned, meg kicsit haragszom is" feszültség.
Layla hetekig szobafogságban sínylődik. Csak akkor hagyhatja el a szobáját, ha épp suliba kell mennie (oh, várj...ilyen már volt...akkor mit kell annyit drámázni?), ahol viszont nyoma sincs Roth-nak.
Egyik nap a lánymosdóban egy Caym nevű démon támad Laylára. Roth menti meg, aki varázslatos módon a megfelelő időben tűnik fel újra. Viszont mindent beborít a füst, így kiürítik a sulit, Zayne pedig a lányért jön, hogy hazavigye.

Otthon aztán durva fordulópont következik, mert kiderül, hogy Elijah (aki tiszta szívből gyűlöli a lányt), valójában Layla apja. Sőt babaként meg is akarta ölni, Abbot mentette meg a csecsemőt.
Később jó ötletnek tűnik egy fagyizás, de persze a démonok belerondítanak a tervbe.
Roth és Zayne fogságba esik. Sőt, egyikük elvágja Zayne torkát, ami elég nagy hiba, mert ez beindít valamit Laylában és a lány átalakul.
Végszóra befutnak a wardenek is és mindenki harcol az ellenséggel. Zayne-t elkapja Paimon és nem engedi... Roth kiszabadítja Zayne-t, ám így ő marad ott. Végül együtt égnek el.
Layla teljesen kiborul, egyetlen apró vigasza marad, Bambi. A gigantikus kígyó ezután a lányra csavarodik, mint élő tetkó.


In that tiny moment of time, just a flicker of a second, his golden eyes met mine. “Free will, huh? Damn. It is a bitch.” And then he smiled—he smiled—at me, a real smile, revealing those deep dimples. “I lost myself the moment I found you.”

Nos... ez a tömör vázlat.


Már a Bitter Sweet Love (kicsit lentebb arról is írtam) olvasása közben beleszerettem ebbe a világba, és hát... igazi JLA. Harcok, szócsaták, rejtélyek és romantikus szál is van persze. Egyszerűen nem lehet unatkozni egy ilyen történet olvasása közben. Love it!
A Lux szériát is szeretem, de ez simán versenyre kell vele (itt-ott talán le is hagyja, mert ez a világ nekem inkább kényelmes (démonokkal harcolók... jó sok ilyen könyvön vagyok már túl).
A Covenant sorozatából még csak másfelet olvastam (0,5 és 1), de az valahogy nem olvastatja magát velem.

A világ felépítésében azt az egyet nem értem, hogy a történet szerint a wardenek tíz éve felfedték magukat az emberek előtt, hogy... védelmezzék őket, igaz? Akkor a démonokról miért nem szóltak? Vagy az túl nagy pánikot idézett volna elő? Nem értem... És igazából azt sem, hogy senkinek nem jutott eszébe, hogy "hé ha a vízköpők nem csak a mesében léteznek, akkor a többi sztori is igaz lehet?" No mindegy, nem elégedetlenkedem.

Kedvenc karakter: Roth, rosszfiúsan aranyos és vicces, nem aggat címkéket Laylára (Oké, tudom, Layla végül Zayne mellett köt ki valahogy, és bár Zayne is elviselhető figura a jobb napjain, ebben a kötetben nem sokat tett azért, hogy a szívembe zárjam.)
“I screwed up, Zayne. I screwed up so bad with you. I’m sorry.”
“Yeah,” he said in a low, hoarse voice. “Yeah, you did.”


Ja igen, még egy fontosabb tény (de ezt a fülszöveg egyébként is említi), Layla sok egyéb mellett azért is szenved, mert nem csókolhatja meg Zayne-t, hiszen akkor elvenné a lelkét...

Vissza a karakterekhez. Remélem Zayne a következő részben előveszi a jobbik formáját, coz dude... eddig csak simán idegesítő vagy!
Layla, aki a főszereplő csajszi... hát őt el kell viselni nincs mese. Többnyire egyébként kedvelhető, de amikor jön az "én nem vagyok különleges" szöveg (és bizony párszor lenyomja) akkor... kicsit... úgy... nekivágnám valaminek.
Danika: Azt hittem őt nem fogom kedvelni és hú de nagy riválisok lesznek Laylával. Kiderült, hogy bármennyire féltékeny is rá Layla, Danika egész jó karakter.


Egyéb jegyzetek (főleg magamnak, de persze bárkinek, akit érdekel):
Upper Level Demon: arany szemek
Abbot: head of the D.C. clan of Wardens
Roth: Upper Level Demon, "another prince"
Layla -17 Zayne - 21 Roth -18 ebben a kötetben
wardenek: éjjeli lények
Law of Balance
Cayman: szőke, lófarkas, sárga szemű démon
Zayne szőke
Roth Stony-nak hívja Zayne-t
Rothék házában a lift "lefelé" visz
Roth három cicája is eltűnik, miután a srác visszakerül a pokolba (?)
Cicókhoz még:
Roth grabbed the fluff of fur, gently removing it from my hand. “Bad kitty,” he said, dropping it next to its siblings.
I stared at the demonic furball as it licked its bloody claws, and then shifted my gaze to Roth. “I don’t understand.”
“Let’s just say that they weren’t always this cute and cuddly-looking. They can get pretty big when provoked, but even in this form, Hellhounds are afraid of them,” Roth said.


Igazán sajnáltam, hogy a macskók eltűntek (és remélem, hogy a következőkben újra előkerülnek és kiderül mifélék. Meg persze Roth is visszatér(het) valahogy).



A Bitter Sweet Love a Dark Elements 0,5. része és 2013-ban adta ki a Harlequin Teen, 106 oldallal.

tags: novella, angol nyelvű, fantasy, romantikus


Ez a rövid törénet Dezről és Jasről (Danika nővére) szól. Plusz remekül bemutatja a wardenek és még Layla is szerepel benne kicsit, ahogy Zayne is. Ééés mintha a végén a démon Roth lenne... de annyira már nem emlékszem, hogy biztosra mondjam.



Ahogy már írtam, ezt olvastam előbb és már itt megszerettem a világot, sőt Dez és Jas is szerethető volt.
Mivel meglestem, hogy a folytatásban Layla lesz a főszereplő, ezért nyilván érdekelt, hogy mit tartogat a sztori démon-fronton.
Így a White Hot Kiss után azt kell mondjam, nem csalódtam a démon felhozatalban. Volt többféle szintű és képességű démon, meg klassz harcok.
(Még a WHK előtt kicsit sajnáltam, hogy Layla lesz a főszereplő, de aztán kiderült, hogy nem olyan vészes. Plusz Roth sokat dobott a regényen).


1 megjegyzés: