2015. december 15., kedd

Brigid Kemmerer: Storm (Elemental 1)

Gondolom hozzám hasonlóan sokan küzdenek azzal a "problémával", hogy elkezdenek egy újabb sorozatot (a meglévő majd' nyolcvan mellett) és még a könyv felénél sem járnak, amikor kiderül, hogy nagyon tetszik nekik.

Ha egy könyv jó, annak csak örülni lehet, de aztán ránézek az olvasás alatt álló sorozatok listájára, ami egyre csak hosszabb és hosszabb... és úgy érzem, ha kétszáz évig élek, akkor sem érek a végére.
(Pedig de klassz lenne addig élni, míg minden könyvet elolvasok ami érdekel. Konkrétan halhatatlan lennék... Mint még gondolom jó néhányan).

Szóval itt is megtörtén ez. Elkezdtem olvasni és hamar megszerettem a karaktereket, a sztorit, a vicces/szellemes megszólalásokat. Kétség sem fér hozzá, hogy folytatom... nagyon hamar. :)



Thunder cracked, wind streaking across the field. She jumped, and he caught her.
“Just a storm,” he said

forrás: moly.hu

Első kinyitásra a tizenhatodik fejezetig jutottam. Valahogy nem engedd el a könyv, de nem is bántam, mert tetszett és jó volt olvasni. De aztán már annyira rám hajnalodott (valamikor éjjel is kezdtem el olvasni), hogy kénytelen voltam félretenni... de csak míg alszom kicsit.... Aztán felkeltem és folytattam. Szerencsére hétvégén sikerült egymásra találnunk, így ez nem okozott nagyobb fennakadást.

A Storm megkapta az öt csillagot tőlem annak ellenére, hogy:
a) én valahogy nehezen kedveltem meg Quinnt, Becca legjobb barátnőjét
b) elég hamar összeáll a kép Becca apjáról (amikor megjelenik, már biztos vagy benne)
c) a New Kid (új srác) mindig gyanús, így Huntertől is számítani lehetett valamire... meg is lett.


Lássuk az adatokat:
A könyvet 2012-ben jelentette meg a K Teen Books (New York).
Brigid Kemmerer Elemental sorozatának első könyve (és bár az Elemental (#0,5) megjelent önállóan is, én ennek a végén is megtaláltam, ps. e-book).
Az írónő az elején elmondja, hogy eredetileg középiskolás korában írta a Merrick testvérek sztoriját. Illetve a köszönetében a családja, barátai és egy baltimore-i rendőr mellett megemlíti Sarah J. Maas-t is (akinek szintén jelent meg YA fantasy sorozata magyarul, Üvegtrón címmel. Ez egyben az első kötet címe is).

B. Kremmerer Storm című könyve magyarul 2014-ben jelent meg Storm - Vihar címmel a Könyvmolyképző kiadónál. Illetve később a folytatása Spark - Szikra is.

forrás: moly.hu


A könyvek sorrendben:
Elemental (#0,5 Michael Merrick és Emily Morgan)
Storm (#1 Christopher Merrick)
Fearless (#1,5 Hunter)
Spark (#2 Gabriel Merrick)
Breathless (#2,5 Nicholas Merrick)
Spirit (#3 Hunter)
Secret (#4 Nicholas Merrick)
Sacrifice (#5 Michael Merrick)

“Do you have a cell phone?” She cast a quick look out into the darkness, but the night remained still. “You need an ambulance.”
“I need a damn rainstorm.” He seemed to laugh, but it choked him. “A drizzle. Fog even.”
He was delirious.


Chris és Becca onnantól kerül közelebbi kapcsolatba, hogy a lány elüldözi a Christophert épp verő Tylert és Seth-et. (Mint tudjuk Tyler és Seth sosem kedvelte a Merrick fivéreket, anno (Elemental) már Michaelt is többször "piszkálták"...).
Becca hazafuvarozza Christ, de Michael a frászt hozza rá amikor egyre fenyegetőbben viselkedik, így a lány elrohan amint lehetősége nyílik rá.
Még éjjel Gabriel és Chris elmegy bosszút állni, de az végül nem úgy sül el ahogy tervezték és a rendőrségen kötnek ki... Michael mehet értük, aki nem túl boldog és Gabriellel össze is vesznek.

“You wouldn’t be calling elements, would you?”
“Who needs elements?” said Gabriel.
Then he punched him.
Tyler staggered back into the truck, and Gabriel went after him, slamming the other boy against the quarter panel. “Don’t you ever fucking touch my brother again.”
Chris felt a surge of pride.


Mivel Chris kihagyott néhány tanórát, lemaradt arról is, hogy új srác érkezett a suliba. Hogy-hogy nem, Hunter pont a helyére ül, ami egy pillanatnyi feszültséget okoz köztük. Az pedig csak tetézi ezt, amikor Hunter elhívja Beccát Drew bulijába.
A lány először nem akar menni, de végül mégis igent mond. Ahhoz viszont ragaszkodik, hogy ott találkozzanak. Első nekifutásra lehúz pár felest (tequila?) amitől hamar rosszul lesz és Hunternek kell kitámogatnia. Kap a sráctól néhány kavicsot (oké, követ) melyek segítik kicsit a józanodást, de Becca utána nem sokkal összefut Chrisszel a bulin, aki elég mérgesnek tűnik.
És az este csak rosszabb lesz...
Hunter és Becca a partra megy (ott van a ház mögött/mellett), de nem sokáig élvezhetik a nyugalmat, mert felbukkannak Tylerék, akik ugyan nem veszik észre a lányt akkor, de Becca ragaszkodik hozzá, hogy figyelmeztessék Chriséket.
Hunterrel megegyeznek, hogy a lány a kocsiknál megvárja, ő pedig megpróbál szólni a Merrick srácoknak, de Becca az ikrek egyik felébe – Nickbe – botlik kifelé menet és elmondja, hogy Tyler meg a bandája ott van.

Seth glared at him, but he didn’t react. “I’m not screwing with you, man. When Tyler gets here—”
“Yeah, yeah, you’ll cry to Mommy.” Gabriel shoved him again. Harder.


Becca ez után sem megy a kocsikhoz, inkább visszamegy és Tylerék csapatából egy lány tüzet kér tőle. Szerencsétlenségére pont Seth barátnője az. A srác elkapja Beccát és utasítja a csaját, hogy szóljon Tylernek.
Jó hír, Gabriel, Chris és Nick feltartja Sethet és Becca megmenekül. Pontosabban el, Chrisszel a vízbe. Tylerék persze iszonyú dühösek, még egy fegyver is előkerül amivel a vízbe lövöldöznek céltalanul.

forrás:pinterest.com



Chris, aki víz elementál fogja Beccát és elsodortatja magukat a part egy másik részére. De a lány útközben elengedi a kezét és Chrisnek kell kihúznia, majd újraélesztenie őt.
Ezután elmondja a titkát, amit a lány már gyanított valamennyire, de a kellemes perceknek hamar vége szakad, mert felbukkan Hunter.





“We could kill people, Becca. Without meaning to. It’s not as simple as just controlling water or air or whatever. Gabriel can pull power from sunlight to burn someone in the middle of the day. Nick could get pissed and suffocate someone by accident. Michael could have a bad day and trees could rip out of the—”
He stopped. She was looking panicked again.
“Control comes with age,” he said, his voice more even. “Age and practice. I don’t have a lot of either, but I seem to be getting a crash course lately.”

A kocsikhoz vezető visszaút kicsit kínos a két sráccal, meg utána a parkolóban is, amikor a "kivel menjen Becca" jelenetet adják elő. Chrisnek egyébként leesik, hogy Becca nem Hunterrel jött, aminek nagyon is örül.
A lány végül úgy dönt Chrisszel tart, hogy megszárítkozzon a nem tervezett ruhás úszás után (mert az anyja úgy tudja moziba ment). Merrickéknél aztán a srácok és Becca Chris szobájában gyűlnek össze egy kis tanácskozásra. (Gabriel például megmutatja Beccának az ő erejét, ami a tűz).

Nem sokkal később kiderül, hogy Tylerék nem csak a szájukat jártatták, tényleg szóltak a Guide-nak. Viszont nem csak a srácokat akarják eltüntetni, hiszen Beccáék bejárati ajtajára is többször felfestenek egy pentagrammát... Amit egyébként Becca hirtelen feltűnt apja fest le.
Majd egyik nap a suliból hazafelé – pont miután összeveszett Quinnel – egy durva vihar nehezíti Becca hazaútját.
Pontosabban, egy ideig azt hiszi, hogy vihar, ám meglát egy alakot a híd túl oldalán, aki olyan, mintha őt bámulná... és aztán Becca karambolozik.

She’d saved his life, and now she was losing her own.
Because of him.


Chrisék néhány kocsival hátrébb állnak, de amikor a srác meglátja mi történt, még azelőtt kiugrik a kocsiból, hogy egyáltalán végiggondolná. Rohan, hogy kimentse a lányt a felrobbanni készülő kocsiból, Nick és Gabriel pedig utána fut, hogy segítsenek.

forrás: tumblr.com
Első sokk: nem tudják kinyitni az ajtót... de némi küzdelem árán sikerül betörni az ablakot.
Második sokk: Nick szól, hogy Becca nem lélegzik... de Chrisnek valahogy sikerül felélesztenie a víz erejét segítségül hívva (inkább könyörögve)
Harmadik sokk: Becca magához tér, de robban a kocsi és a Merrick fivérek nem érzik utána Gabriel jelenlétét.
Negyedik sokk: Chris és Nick bosszúra szomjazva átveszik az elemek (víz és szél) felett az irányítást, és a híd végén álló alak ellen fordítják, aztán Becca  "összekapcsolja" őket, azáltal, hogy mindkét fiút megérinti... de a titokzatos alaknak sikerül elmenekülnie.
Boldogság: utána Gabriel is hírt ad magáról, aki mögöttük volt. Mindkét srác megöleli örömében.

Becca a sürgősségin köt ki, de mivel az anyja épp nem tud elszabadulni az apja viszi haza. Miután magára hagyja, a lány áthívja Huntert, hogy ne legyen egyedül és beszélgetnek egy darabig... majd elalszanak és reggel ébrednek csak fel, ami újabb bonyodalomhoz vezet.
Hunter épp indul haza, hogy suli előtt ruhát váltson, amikor Chris pont bekopogna az ajtón, hogy megkérdezze, kell-e a lánynak egy fuvar a suliba.
A két srác persze nem bírja ki, hogy szó nélkül elmenjenek egymás mellett, mégis Gabriel "löki" Beccát a most-már-elég szintre. A lány közli mindkét sráccal, hogy menjenek a fenébe, majd megoldja egymaga a gondját.

“It’s all right. Gabriel shouldn’t have been such an ass.”
She made a face. “I shouldn’t have hit him.” She flexed her fingers. “My hand still hurts.”
Chris smiled. “Oh, no, I loved that part.”

forrás:képek tumblr és saját szerk.

Nem sokkal később persze mindenki kibékül mindenkivel. Gabriel még be is húz Becca volt pasijának, Drewnak.
Aztán Hunter elhívja Beccát a bálba, amire a lány ugyan igent mond, de amikor meglátja Christ Monicával... kicsit túlteljesíti a randit, és mindenki előtt megcsókolja Huntert.
Utána Drew szólítja meg a lányt, hogy dumáljanak kint.... és Becca van elég hülye ahhoz, hogy egyedül menjen ki vele, aminek csúnyán meg is fizeti az árát.
Végül Chris menti meg. Közösen elijesztik Becca támadóit aztán állnak még az esőben egy darabig, vallomásokat suttogva... míg rá nem jönnek, hogy ez a vihar nem szokványos.
Chris visszaküldi Beccát, hogy legalább ő ne legyen veszélyben, csak azt kéri tőle, szóljon a testvéreinek. Becca ír is nekik, Gabriel pedig visszapötyög, hogy "intézik".

“Do something!” she cried. “Can’t you build a wall of ice, or—”
“Are you kidding?” he said. “I’m not an X-Man! This is—”
Crack. Lightning bolt, right where they’d been standing. Becca screamed.


Másnap reggel még mindig semmi hír a srácokról, így Becca sms-ben (Chris mobiljáról) megérdeklődi Michaeltól haza értek-e. A legidősebb Merrick nem sokkal később már az ajtón kopog, hogy beszélniük kell.
Becca anyja beinvitálja és kitisztítja a srác sebeit, aztán hagyja, hogy Becca vele tartson a sulihoz, hátha ott találják Christ, Nicket és Gabrielt.
Az odavezető úton Michael elmondja Beccának, hogy előző éjjel valaki megtámadta, de nem tudja ki volt, csak az erejét érezte. Ezért is aggódik annyira a testvérei miatt.

A focipályától követnek egy nyomot ami elvezeti őket Gabrielhez, aki dühös és kétségbeesett, de végül lenyugszik és már hárman indulnak vissza. Michael menet közben veszi észre Becca karkötőit és azonnal gyanússá válik neki a lány (megint!?). Ő elmondja, hogy Huntertől kapta őket, Michael pedig felvilágosítja valójában milyen kövek is azok.
Nem sokkal később befut Hunter, mert Gabriel – Becca mobiljáról – azt üzeni a srácnak, hogy bajban van.
Hunter egy pisztollyal érkezik, de mire minden világossá válik, elteszi azt. Sőt, Becca kérésére segít nekik megtalálni a két srácot, mivel a kutyája Casper jól követi a szagnyomot.

Nothing was worse than listening to his brother scream in the darkness.

Míg elérnek a nyom végéig, Hunterről kiderül, hogy ő egy Ötödik (nevezzük lélek elementálnak), ahogy Becca is. A lány nem igazán akar hinni neki, de végül kénytelen elfogadni a tényeket.
Aztán egyik sokkból a másikba esik, amikor Casper az apja kocsija előtt áll meg. Oooh, igen. A kutya nem téved.
Beccának valószínűleg elég volt már arra a napra, vagy csak úgy simán az apjából van elege (pontosabban az fáj neki, hogy lelépett anno), de lenyúlja Hunter fegyverét és rászegezi.
Aztán megreng a föld és Beccáék visszafutnak Michaelhez, aki elmondja, hogy érzi Christ.

Együtt megmentik a srácokat, aztán Chris másnap (?) elmegy a lányhoz, hogy beszéljenek. Becca elmondja, hogy nincs együtt Hunterrel, Chris pedig megcsókolja.

They fell silent for a long moment. Chris wondered if Nick had fallen asleep.
Chris wouldn’t be far behind. His eyelids felt heavy, but Gabriel would never let him live it down if he went to bed before ten.


Jó sokáig tologattam ezt a könyvet. Egyrészt el akartam olvasni, másrészt meg nem akartam még egy sorozatot a már olvasottakhoz csapni... de idén befejeztem párat, ezért úgy gondoltam, most már jöhet.

Ahogy már írtam, nem bántam meg. Az elementál mágia nekem, mint alapötlet tetszik. A szereplők szerethetőek (ugyan Quinnt kicsit nehezen sikerült megkedvelnem) és a sztori is jó. Igaz, a megszokott szerelmiháromszög itt is előkerült, de nem olyan erőteljesen (én legalább is nem éreztem annak), mint néhány másik fantasy történetben.

A hidas jelenet lett a kedvencem. Oké, tudom, hogy nem egy vidám rész, mégis az ragadt meg a legjobban.

Szerintem Becca apja (ha már a hidat említettem) még vissza fog térni. Tyler és Seth gondolom szintén nem marad ki a folytatásból, ahogy Quinn és a többi osztálytárs sem.
Vajon újabb Guide jön a srácok után? Vagy más főproblémával kell szembenézniük a következő részben?


Két idézet amit (többek között) szerettem:

“So she doesn’t like rain,” said Gabriel.
Nick smiled. “I kind of like the irony.”
“Jesus, you are such a nerd.” Gabriel flung the lighter at him. “Stop using big words.”
“Five letters is a big word?”
Chris sighed. “No one likes rain.”
“You do,” said Nick.


He reached up over his head and knocked on the wall. “Nicky!”
She straightened. “Wait—look, I just came to—”
“Trust me. He won’t want to miss this.”
A door in the hallway opened; then his twin appeared in the doorway, wearing jeans and a Henley and an irritated expression. “If you want me to fix your homework, you need to leave me alone.” Then he spotted her. “You’re back.”
“Yeah.” She glanced between him and Gabriel. “You do his homework?”
“Just the math. It’s a miracle he can count to ten.”
“I can count to one.” Gabriel gave him the finger.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése