2015. november 20., péntek

Jennifer L. Armentrout: Opál (Lux 3)

Megbeszéltük, hogy iskola után találkozunk, és ha az időjárás megengedi, kimegyünk a tóhoz, hogy gusztustalanul nagy fájdalmat okozzunk egymásnak. Király!

Az előző kötet az Ónix volt, amiről már írtam (és abban a bejegyzésben az előzményekről (Shadows, Obszidián) is elmondtam a véleményemet.
Most a Lux sorozat harmadik kötete (de azt is mondhatnám köve) következik.


Olyan, mint egy öngyilkos hajlamú Duracell-nyuszi.

forrás: tumblr.com

 Dawson ugyan hazatért, de ahogy arra számítani lehetett nem egészen a régi önmaga. (Dawsont a Shadows című rövid történetben ismerhettük meg, akárcsak Beth-t). Ráadásul ki akarja szabadítani a barátnőjét is (ami ugye érthető).
A testvérei próbálnak figyelni rá, ám egy alkalommal így is sikerül meglógnia (hazavágva ezzel Daemon és Katy randijának felét) és Daemon futhat utána.
Bár azzal hagyja ott Katy-t, hogy menjen haza és várja meg, a lány inkább utánuk indul amitől Dasemon picit bepipul. Főleg, hogy a lány azzal nyugtatja meg Dawsont, hogy megígéri: segítenek neki kiszabadítani Beth... valahogy.

Mintha Dawson nem lenne elég időigényes elfoglaltság (próbálják minél inkább lekötni a figyelmét), Blake is visszatér.
Először Katy-vel beszél, bár leginkább csak fenyegeti... Aztán a lány elmondja Daemonnek Blake "ajánlatát" és együtt a többi luxent is beavatják.
Blake ki akarja szabadítani Chris nevű idegen-haverját. Cserébe felajánlja Beth (akit Dawson akar visszakapni), mert Blake-nek egyedül nem megy de van annyi előnye, hogy tudja merre kell keresni őket. Így alkut kötnek.
Dee és Ash a legnagyobb ellenzője a dolognak. Dee legszívesebben helyből kinyírná, Ash pedig... hát ő Ash.
Végül a "nagyobb képet" nézve hajlandóak elviselni a srácot, bár Dee azért behúz neki egy isteneset még előtte.
Egy Luc nevű srác segítségével esélyük nyílik viszonylag könnyen bejutni abba az épületben, ahol Blake szerint Beth és Chris van. Nem is piszmognak sokáig, megtervezik, egyeztetnek és indul a menet.
Azonban néhány "fejlesztésről" sem Blake, sem Luc nem tudott (állítólag), ezért utóbbi hiába adja meg nekik a kódokat, nem jutnak tovább az első ajtónál, mert a rendszer ónix porral fújja le őket. Leginkább Katy-t és Dawsont.
Természetesen rosszul reagálnak rá, így gyorsan a közeli folyóba viszik őket, hogy lemossák róluk. Egyedül Blake bírja jól a cuccot, ezért (és mert mér' ne alapon) Daemon behúz neki egyet, hogy így vezesse le a Katy iránti aggodalmát.
Dawson persze nem mondd le a mentőakcióról, így vissza a starthoz és új terven kezdenek dolgozni.

- Mit fogsz csinálni, ha meglátod Betht?
Dawson arca áhítatos kifejezést öltött, lassan ingatta a fejét.
- Ó, Jézus, fogalmam sincs. Lélegezni... azt hiszem, akkor végre fel tudok majd lélegezni.



Blake ötletére Matthew, Andrew, Katy, Dawson és Daemon ónix-edzésbe kezd, hogy valamennyire ellenállóvá váljanak.
Közben Carissa is felbukkan Katy szobájában és rátámad. Katy először megpróbálja magához téríteni a lányt aki nem ismeri fel őt, de semmi nem használ... végül az osztálytársa önmagát pusztítja el.
Mire Daemon átér, már vége az egésznek és Katy elég sokkos, de valamivel később eszébe jut, hogy Carissa ugyanolyan karkötőt viselt a csuklóján, mint a Blake által bemutatott fiú, így visszamennek Luchöz egy kis kérdezz-felelekre, aki mesél nekik az opálról és annak hatásáról, majd hozzáteszi, hogy nehéz hozzájutni így felejtsék el.

Nem sokkal később, mikor már azt hinnék, hogy minden rendben és csak a Beth-mentőakcióra kell készülniük, megint kapnak egy kis emlékeztetőt, hogy nem árt résen lenni.
Katy egyik nap hazaér és miután flörtöl Daemonnel telón, választ egy könyvet, amit a tervei szerint elkezd, ám amikor a konyhába lép innivalóért, Willel találja szembe magát.
Oh igen! Az a szemét alak visszatért, de szerencsére a mutáció nem bizonyult maradandónak és látványosan megfizette az árát is.
Igaz a férfi állapota először javulást mutatott, szinte meggyógyult, ám aztán rohamosan romlott az egészsége és rosszabb lett, mint volt. Will nem titkolja, hogy bosszút állni jött vissza és Katy-nek valamivel később esik le (mint az olvasónak), hogy ő a célpontja.
A lány az első lövést sikeresen eltéríti, ám másodszorra már nem elég gyors és a mellkasába kap egy golyót. Dee talál rá a konyhakövön, miután Daemon megkéri nézzen át (mert a srácra is hat a dolog, hiszen össze vannak kapcsolva) és elkezdi meggyógyítani. Aztán befut maga Daemon is és bármilyen gyenge átveszi a feladatot, nehogy a húga is összekapcsolódjon Katy-vel (ki tudja annak milyen hatása lenne rájuk).
Katy-t persze sikeresen megmentik, aztán folytatják a felkészülést is később és amikor eljön az idő... viszonylag készen állnak.

És a szeretteinkért mind elmentünk volna a világ végére is.

Valamivel korábban Katy és Daemmon talál egy opál kövecskét a lány ágya alatt, ami kizárásos alapon a Carissa által viselt karkötőből maradt meg. A páros kipróbálja, aztán elteszik, végül Daemon a lány nyakába köti mielőtt elindulnak a mentőakciót végrehajtani.

A csapat viszonylag simán bejut és megtalálják a keresett személyeket. Blake kénytelen kiütni a haverját, mert állítólag nem ismerte fel. Dawson viszont sokkal szerencsésebb, hiszen Beth emlékszik rá és a tudata is tiszta.
Ám amikor kifele indulnak szembe találják magukat Simonnal. Oh igen, az a szemét még él... bár nem sokáig, mert elköveti azt a hibát, hogy Katy-re akar támadni, amit viszont Daemon nem hagy.
Ez után simán lejutnak a földszintre, de miután Blake kijut, kiderül, hogy elárulta őket. Hét arummal találja szembe magát a csapat, az a sunyi dög pedig simán elsétál, ráadásul korábban elvette Katy-től a nyakában lévő opál kövecskét is.
Az arumok rájuk támadnak, és mivel az ónix gyengíti a luxeneket és a hibrideket, mindenki számára marad a hagyományos bunyó.
Egész jól bírják, csak sajnos kifutnak az időből és újraindul az épület biztonsági rendszere, Katy pedig... Katy csapdába esik.
A többiek kijutnak, de Daemon vissza indul a szerelméért. A lány nem akarja, hogy ő is csapdába essen, hiszen a Védelmisek szörnyű dolgokat művelnének vele (és négy arum is ott van mögötte), ezért Katy összeszedi magában a Forrás erejét és taszít egyet a srácot, akit aztán Matthew elkap, hogy ne tudjon visszamenni.
És vége.

A rettegés Daemon csodás zöld szemében millió apró darabra törte a szívemet.


forrás: tumblr, és saját szerk


Őszintén szólva a végén kedvem lett volna kicsit pityeregni. Egyrészt a történtek miatt, mert annyira szomorú volt (bár számítottam valami ilyesmire Blake-től). Másrészt, mert JLA annyira érzékletesen írta le az egészet, hogy szinte érezni lehetett Daemon fájdalmát és kétségbeesését, hogy nem tudja megmenteni a szeretett lányt. Ha jól tudnék rajzolni most tuti papírt ragadnék, mert annyira előttem van az egész jelenet és főleg Daemon szemei....
Ugyanakkor Katy részét is átérzi az ember, ahogy összeszedi a maradék erejét, hogy távol tartsa, megmentse a srácot, miközben valahol az agya hátsó részében már tudja, hogy ő viszont a kínok kínját fogja átélni (és talán bele is őrül majd, de legalább is, megváltozik tőle).
Fájdalmasan gyönyörű rész volt.



Karakterekhez:
Dee az elején elég pokróc volt Katy-vel, de ezt írjuk annak a számlájára, hogy Adam meghalt.
Aztán ahogy haladt előre a történet, fokozatosan megenyhült, a végére ismét barátnők lettek, ha nem is olyan közeliek, mint korábban.
Bevallom az elején gyanakodva figyeltem, hogy Ash állandóan ott lóg Dee körül. És persze nem hazudtolta meg önmagát, néha gonoszkásan szurkálódott Katy-vel (ahogy korábban is, most is a Daemonnel közös múltjával), ugyanakkor valamiképp úgy érzem mintha el is fogadta volna a helyzetet. Hogy mennyire átmenetileg vagy sem, az majd talán később derül csak ki. És túlzás lenne kedvesnek nevezni, de tény, hogy Ash (kicsit) jó irányba változott.
A bátyjánál Andrewnál is látok némi reményt. Már ő sem akkora segg, mint az elején, sőt Deevel nagyon is kedves volt, ha csak barátilag is.

Ahogy írtam már, Dawsont természetesen megviselte az a sok minden amit a fogsága alatt elszenvedett. De idővel ő is kezdett visszatalálni a kedvesebb énjéhez. Most, hogy megvan Beth (bár Katy miatt lesz kiért aggódni) talán együtt sikerül túljutniuk az egészen, és ha már pont ugyanolyanok nem is lesznek, a jövőben dolgozhatnak azon, hogy minél több rossz dolgot sikerüljön feldolgozniuk és elengedniük. És megtalálhatják újra a boldogságot.


Szóval összességében most sem csalódtam JLA-ben, és a következő kötetet is tervbe vettem még idén.
Nagyon kíváncsi vagyok hogyan és mikor sikerül megmenteni Katy-t. Illetve a Beth-Dawson vonal is nagyon pörgeti a fantáziámat. Na meg azt is remélem, hogy megtalálják Blaket és... Hát maradjunk annyiban, hogy semmi szépet nem gondolok róla. Eddig sem tettem, de most aztán végképp... Viszont kíváncsi lennék egy olyan jelenetre amikor megtudja, hogy Katy-t (egyedül őt) kapták el miatta. Mármint, elméletileg bele volt zúgva, non?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése